Internetul ştie tot despre tine! Ai idee de câte ori te spionează Google?

Nu mulţi dintre utilizatorii de Internet sunt conştienţi de faptul că Google colectează datele personale ori de câte ori accesăm o pagină web. La fel de puţini realizează cât de periculos poate fi ca lumea virtuală să conţină prea multe detalii din viaţa ta reală

google_eye

Utilizatorii Firefox pot afla acum cât de des îi spionează Google, adică de câte ori motorul de căutare adună date personale despre tine, atunci când intri pe diverse site-uri.

Extensia Google Alarm „ţipă” şi emite o alertă vizuală de fiecare dată când informaţiile tale personale sunt trimise către serverele Google. Aşadar, dacă erai convins că Google îţi monitorizează obiceiurile doar prin intermediul Gmail şi YouTube, ei bine, nu este aşa.

Google Analytics, AdSense, chiar embed-urile de pe YouTube, apelurile Google API, toate „se fac vinovate” de strângerea informaţiilor despre tine, care sunt colectate pentru realizarea unui profil demografic, folosit mai departe pe alte site-uri.

Aşadar, cu Google Alarm poţi afla de câte ori eşti spionat şi chiar dacă nu poţi împiedica asta, măcar conştientizezi că în online cineva stă tot timpul cu ochii pe tine. Şi dacă Google este „prietenos” şi vrea să te cunoască strict din motive comerciale, nu acelaşi lucru se întâmplă cu toate detaliile publicate chiar de tine pe Internet.

Infractorii îţi pot folosi identitatea pentru a comite tot felul de fraude, îţi pot urmări fiecare mişcare pentru a da spargeri sau îţi pot analiza reţeaua de cunoştinţe pentru a da alte şi alte lovituri. Pare complicat? S-a intamplat în America, unde poliţiştii au reuşit să facă legătura între trei tineri spărgători de locuinţe şi victimele lor. Numele acestei legături: Facebook. Proprietarul pleca de acasă şi nu uita să posteze această informaţie la status, aşa că hoţii mergeau la sigur.

Informaţiile sau fotografiile postate în mediul online te pot „bântui” pentru mulţi ani. Inclusiv CEO-ul Google Eric Schmidt, un om despre care se ştie că nu-l interesează că anumite date ale utilizatorilor ar trebui să rămână confidenţiale, sugera recent că tinerii ar putea în viitor să dorească să-şi schimbe identitatea, pentru a lăsa în urmă anumite informaţii pe care le-au publicat cu prea multă generozitate pe Internet.

Experţilor nu le ia mai mult de o oră să afle aproape orice despre tine, de pe Internet

Un britanic a aflat asta pe pielea lui şi gândul că poţi fi spionat oricând, de oricine în lumea virtuala îi dă fiori reci. Steve Boggan a rugat un specialist în securitate să analizeze profilul online al iubitei lui, Suzanne, cu care este împreună de peste 12 ani. Bineînţeles, totul cu acordul partenerei.

Şi nu mică i-a fost mirarea când a primit un raport de 15 pagini, cu informaţii strânse în mai puţin de o oră, multe dintre acestea necunoscute lui. Raportul cuprindea numele prietenilor femeii, ce şcoli a frecventat aceasta, poze uneori stânjenitoare, pe care nici nu a fost nevoie să le posteze ea însăşi, ci au făcut-o amicii ei, unde a călătorit, hobby-uri, locuri pe care le frecventa, detalii despre job-urile ei, relaţii din tinereţe şi rude îndepărtate. Totul analizând site-uri precum Facebook, Hi5, LinkedIn, Flickr.

De exemplu, Suzanne a folosit o aplicaţie de pe Facebook, ce ducea către site-ul TripAdvisor. Acolo a precizat ce ţări a vizitat, pentru ca familia ei să ştie mereu unde se află. Dar nu au aflat numai cei apropiaţi, ci informaţia a devenit publică, aşa că expertul a putut spune cu precizie nu doar cele 41 de ţări în care a fost Suzanne, ci şi cele 162 de oraşe.

Mai departe, atunci cand încarci o poză pe Flickr, vei observa că apare o căsuţă cu toate detaliile despre imaginea respectivă, pe care nu le completezi tu, ci ele sunt preluate direct din aparatul foto. Aşadar, data şi ora nu sunt un secret. Dar cu cât tehnologia avansează, cu atât vei oferi mai multe informaţii despre tine, chiar involuntar.

Şocant? Poate că da, spune Steve Boggan, dar mai îngrijorător este cât de uşor se pot afla aceste lucruri. Mai cu seamă adolescenţii nu-şi fac nicio grijă legată de persoanele cu care se împrietenesc în online şi ce posteaza acolo. Sigur au facut o data imprudenţă sa spună când sunt singuri acasă şi dau o petrecere la care toată lumea este invitată. Sau au postat fotografii care le-ar putea strica imaginea mai târziu, în faţa unui posibil angajator.

Însă şi cei foarte atenţi la aceste detalii pot cădea în plasa răufăcătorilor. Aceştia din urmă pot poza în vechi cunoştinţe şi după ce îţi câştigă încrederea pot apela la ajutorul tău financiar, sub pretextul că sprijină un orfelinat, de exemplu. Sau se pot folosi de alte tertipuri pentru a afla datele cardului tău.

Aşadar, ce este de făcut? Desigur, să-ţi ascunzi capul în nisip şi să te prefaci că problema nu există nu reprezintă o soluţie. Şi poate că nici nu vrei să te fereşti de site-urile de socializare. Atunci, alege-ţi pe sprânceană prietenii, fii cu băgare de seamă la ce postezi online, oferă cat mai puţine informaţii personale şi ai grijă ca setările de securitate să nu le permită decât prietenilor să acceseze anumite informaţii.

Sursa: INCONT