Folosești un website creat în WordPress? Atunci cu siguranță ai instalat și câteva extensii sau plug-in-uri gratuite. Ei bine, în acest caz trebuie să știi că site-ul tău este vulnerabil. Și, în plus, că performanța lui nu este dintre cele mai eficiente. Hai că îți explic imediat de ce.
Ce sunt plug-in-urile WordPress?
Acele extensii sau module pe care le poți instala din panoul de administrare. Plug-in-urile sunt scripturi, sau coduri prin care se extind funcționalitățile de bază ale temei WordPress. Altfel spus, chiar și dacă nu lucrezi cu un programator poți să creezi un website care arată aproape cum îți dorești.
De ce aproape? Pentru că există limitări date chiar de codurile pe care le instalezi. Practic, beneficiezi de viziunea și perspectiva de web design a celui care a realizat plug-in-ul. Așadar, nu ai o soluție personalizată pentru site-ul tău. Ci una menită să fie plăcută de majoritatea celor care dezvoltă website-uri în WordPress.
Plug-in-urile gratuite WordPress
Acum, majoritatea plug-in-urilor sunt disponibile în două versiuni: una gratuită și una pentru care trebuie să plătești.
Versiunea gratuită are, de regulă, mai multe limitări și constrângeri. Așa că, prin ele nu beneficiezi de toate caracteristicile gândite de programator.
Dar, le poți testa pentru atât timp cât îți dorești. După, dacă vrei mai multe opțiuni poți decide să plătești un abonament lunar sau anual prin care să obții versiunea full a plug-in-ului.
Riscurile la care îți supui website-ul când folosești plug-in-uri WordPress
Dacă folosești plug-in-uri WordPress este bine să știi că website-ul tău are sau poate avea de suferit.
În primul rând, codurile care extind funcționalitatea temei nu sunt parte din codul sursă al website-ului. Astfel, acest cod poate fi accesat mult mai ușor de către persoane rău voitoare. Altfel spus, ai mari șanse ca la un moment dat să constanți că site-ul a fost virusat. Și că nu prea mai poți rezolva problemele cauzate de vulnerabilitățile WordPress.
Apoi, plug-in-urile nu sunt bine optimizate atunci când vorbim despre viteza lor de încărcare. În plus, tema WordPress are deja timpi specifici de încărcare, timpi cărora li se adaugă cei ai modulelor alese de tine.
Rezultatul?
Păi, vei avea un website cu slabe performanțe. Un site care se încarcă greu și care poate fi penalizat de algoritmii de indexare Google.
Și, nu în ultimul rând, trebuie să-ți reamintesc că WordPress este o platformă de tip open-source. Ea va primi constant update-uri. La fel o va face și tema instalată, precum și o parte dintre plug-in-urile folosite. Ei bine, între toate aceste elemente s-ar putea să apară conflicte. Și, de multe ori, după un update o să constați că website-ul tău nu o să mai arate așa cum erai obișnuit. Sau că, anumite elemente nu mai funcționează în mod eficient.
Câte plug-in-uri este recomandat să folosești?
Recomandarea este: cu cât mai puține, cu atât mai bine.
Este bine să te limitezi la cel mult 10 plug-in-uri. Și atunci când alegi o extensie nouă asigură-te ca ea primește update-uri din partea dezvoltatorilor. În plus, citește părerile și recenziile utilizatorilor care au folosit deja acel plug-in.
Nu uita să verifici compatibilitatea modulelor cu tema sau cu versiunea WordPress. Și, folosește o temă child pentru a evita erorile de web design după aplicarea unui update.
Ce alternative ai la dispoziție?
După cum vezi, riscurile la care îți supui website-ul când folosești WordPress sunt destul de multe. Ce alternative ai avea pentru a evita virusarea site-ului sau o performanță deficitară pentru paginile tale web?
Soluția cea mai bună este un website custom. De exemplu, în cadrul echipei Expert Online dezvoltăm website-uri 100% custom prin servicii de web design moderne și care asigură performanțe crescute și siguranță sporită împotriva atacurilor cibernetice.
Dacă vrei mai multe informații, nu ezita și scrie-ne. Te așteptăm să discutăm mai multe despre proiectele tale online.