SEO în 2023: LLM-uri, NORA

SEO în 2023: LLM-uri, NORA și cum să jonglezi cu cuvintele cheie

Bun, hai să aruncăm o privire rapidă la ce se întâmplă în lumea SEO în 2023 – și să o facem fără să folosim cuvinte „wow” sau superlative. Dacă sunt cuvinte care nu îmi merg la inimă, acestea sunt superlativele și diminutivele. 🙂 Ei bine, circulă un trend interesant, și anume, folosirea modelelor de limbaj de mari dimensiuni (LLM-uri) pentru a pune cuvintele cheie în ordine, pe categorii. E o tehnică de aranjare, de aliniere (la care ChatGPT se pricepe foarte bine!), e ca și când am pune cărțile în bibliotecă pe rafturi tematice, doar că e vorba despre cuvinte cheie, nu despre romane polițiste.

Și uite că Google, mai exact Bard, AI-ul lor, a scos o idee genială din joben – a numit-o NORA (da, acronim cu stil), care vine de la „no one right answer”. Deci, dacă vrei să cauți ceva precum „pantofi”, Google va sărăci de răspunsuri pentru că cineva vrea să își ia o pereche de dans, altcineva o pereche de alergat, și cineva mai dă cu ochii peste pantofii de nuntă ai lui Meghan Markle. Totul depinde de cum stai la momentul ăla, ca și cum ai schimba canalul la televizor .

Dacă faci marketing către toată lumea, faci marketing către nimeni!!!

Hai să nu uităm de provocări – în companiile mari, să aliniezi pe toată lumea e mai greu decât să convingi un cățeluș să nu alerge după coadă. Ceea ce înseamnă că specialiștii în SEO trebuie să fie și niște masteri în comunicare și să jongleze cu datele ca un magician cu cărțile. Fără să le facă să dispară, bineînțeles. 🙂

În același timp, la capitolul instrumente, mulți se întreabă ce alegere să facă. E ca atunci când stai în fața vitrinei de la cofetărie și te întrebi dacă să iei tortul cu ciocolată sau cel cu fructe. În ceea ce privește evaluarea pieței total adresabile, SEO e un fel de ghid de călătorie pentru căutările tale.

Și, voilà, apare în scenă SEO-ul! E ca și cum ai primi harta unui oraș necunoscut. Și nu e doar o hartă oarecare – e mai mult ca un ghid turistic personalizat care îți arată cele mai interesante atracții și cum să le găsești.

Și dacă te întrebi cum să închei anul 2023 cu succes în marketingul SEO, hai să o luăm ca pe un joc de cărți. Ai nevoie de cărțile de bază: conținut, link-uri și niște fundamente tehnice ca să nu te împiedici și dai cu nasul de pământ. Și dacă nu ești sigur ce să faci în continuare, nu strică să arunci o privire în cărțile oamenilor care au mai jucat jocul ăsta înaintea ta. 😉

Deci, în 2023, SEO nu e doar despre tehnologie și cifre, ci și despre creativitate, originalitate, onestitate, interpolare și abilități sociale.