de ce se viruseaza WordPress

De ce website-urile WordPress se virusează atât de ușor

„Am site-ul picat” sau „website-ul meu a fost virusat” sunt, poate, cele mai frecvente mesaje pe care le primim. Tot mai mulți administratori de website-uri se plâng de securitatea precară a platformei WordPress. Și asta în ciuda măsurilor de siguranță tot mai specializate disponibile atât sub formă de plug-in-uri cât și a firewall-urilor instalate pe serverele unde sunt găzduite paginile web.

Dar, de unde provin aceste probleme. Și, mai exact, de ce website-urile WordPress se virusează atât de ușor?

Ei bine, pentru a răspunde la aceste întrebări trebuie, ca mai întâi, să înțelegem ce este WordPress și pe ce se clădește codul sursă al platformei de dezvoltare web.

WordPress: platforma open-source cea mai populară în lume

Din titlul de mai sus ar trebui să înțelegem deja esențialul.

WordPress este platforma cea mai răspândită în lume. Este folosită atât în dezvoltarea de bloguri și website-uri de prezentare cât și în comerțul online în implementarea magazinelor de tip e-commerce.

O soluție populară înseamnă, desigur, și mai multe riscuri asumate. Cu siguranță majoritatea atacurilor cibernetice se vor îndrepta acolo unde sunt cei mai mulți jucători în piață. Iar WordPress pare a fi locul ce mai bun în care aplicațiile înșelătoare pot fi testate și chiar răspândite.

site wordpress virusat

Apoi, este important să știm că WordPress este o platformă de tip open-source. Adică, oricine are acces la codul sursă și poate participa la dezvoltarea lui. Altfel spus, framework-ul WordPress nu mai este un secret pentru nimeni. Cam orice programator poate trece de partea dark side și să dezvolte viruși care să atace platforma în diverse și variate moduri.

De ce sunt atacate website-urile WordPress

Am putea spune că motivele sunt dintre cele mai diverse. De la amuzament și până la simplul „pentru că pot” putem să vorbim despre orice.

Atacurile cibernetice pot avea un scop bine definit sau pot fi unele aleatorii. Cert este că tot mai mulți utilizatori WordPress se plâng de vulnerabilitățile platformei.

Certificatul SSL, modurile variate de acces la panoul de administrare și plug-in-urile dedicate pentru securitatea site-ului par să fie ineficiente în fața virușilor tot mai specializați.

Site-uri peste site-uri cad în fața atacurilor de tip ransomware. Iar partea rea este că un virus se face cu greu depistat. Nu-l vezi raportat în Search Console, nu ești atenționat de software-uri de analiză și scanare. Doar te trezești cu link-uri cel puțin dubioase introduse în conținutul website-ului sau, în situațiile cu adevărat dramatice, că nu mai poți să-ți accesezi panoul de administrare WordPress.

Prin ce metode sunt atacate website-urile WordPress

O platformă neactualizată înseamnă un risc asumat. Ori, un plug-in gratuit recent instalat este mereu un semnal de alarmă.

Chiar și un modul sau o extensie care ar trebui să îți ofere un plus de protecție poate reprezenta o poartă de intrare pentru un program rău intenționat.

Așadar, chiar avantajele pentru care alegi WordPress se pot întoarce împotriva ta.

securitate site wordpress

Recomandarea noastră?

Folosește cât mai puține plug-in-uri iar atunci când o faci, instalează varianta lor full. Adică, plătește pentru plug-in-urile tale.

Apoi, aplică toate actualizările disponibile pentru tema folosită. Și pentru versiunea WordPress instalată.

Schimbă modul clasic prin care accesezi panoul de administrare WordPress. Și aplică backup-uri frecvente (săptămânale) pentru baza de date găzduită pe server. Desigur, alege un serviciu de hosting capabil să protejeze toate domeniile găzduite.

Soluția care te scapă de griji

Atunci când vorbim despre WordPress există mereu riscul virusării. Oricât de vigilent ai fi, există modalități prin care website-ul tău poate fi atacat când ți-e lumea mai dragă – adică, atunci când ai multe conversii, traficul te surprinde plăcut și te gândești ce să mai faci pentru a-ți extinde afacerea.

Soluția care te scapă de griji este una singură: un website custom, realizat pe o platformă custom. Adică, o soluție 100% personalizată după nevoile tale. Care nu folosește teme predefinite, plug-in-uri sau alte scripturi la care au acces și alți oameni.

Website-ul custom este sigur, rapid și bine optimizat SEO. Cam tot ce ai nevoie într-un singur pachet de servicii de web design.

Dacă vrei mai multe detalii despre cum un site custom te poate ajuta, nu ezita și scrie-ne. În rest, ne revedem pe blog.