Cum testezi eficient viteza de încărcare a site-ului tău

Oricât de mândru ai fi de website-ul tău trebuie să știi că impresia care contează cel mai mult este cea pe care o lași motoarelor de căutare. Algoritmii folosiți la indexarea site-urilor sunt cei care trebuie să aprecieze calitatea paginilor web.

În asta se traduce atât succesul platformelor online, dar și succesul afacerii tale.

Pe scurt, nu va avea o prea mare importanță cât de bine va arăta site-ul tău dacă el nu va fi în atenția potențialilor tăi clienți. Și aici putem vorbi atât despre site-uri de prezentare, magazine online sau bloguri.

Și atunci, cum te asiguri că site-ul tău este bine indexat și afișat mereu între primele rezultate Google?

În afara auditului SEO și optimizărilor lunare pe care trebuie să le faci, criteriul cel mai important de care trebuie să ții cont este viteza de încărcare a website-ului tău.

ab testing

Un site care se încarcă mai lent decât competiția sa va ajunge în subsolul rezultatelor organice. Și asta se întâmplă treptat, indiferent de cât de bine sunt făcute celelalte lucruri.

Dar, cum îți dai seama dacă ai un site care nu este suficient de rapid?

Din fericire, Google ne pune la dispoziție 2 servicii care ne oferă date de referință. Desigur, sunt mult mai multe tool-uri online care îți pot analiza paginile web în funcție de performanțe.

Eu îți recomand să începi analiza folosind serviciile descrise mai jos.

De ce?

Pentru că la funcționalitatea lor au lucrat dezvoltatori Google și pentru că aceiași algoritmi de analiză sunt folosiți și atunci când se face ierarhizarea și indexarea paginilor web.

Cum testezi eficient viteza de încărcare a website-ului tău

Page Speed Insight

Primul tool este probabil și cel mai cunoscut. El este disponibil de ceva timp și dacă încă nu l-ai încercat, ar trebui să o faci cât mai curând.

Funcționalitatea este destul de intuitivă. Tot ce ai de făcut este să introduci adresa URL a site-ului pe care vrei să-l analizezi. De restul se va ocupa tool-ul Google.

La final vei obține un scor care va descrie destul de bine performanța website-ului. Desigur, cu cât scorul este mai mare (mai apropiat de 100) cu atât mai bine. Pentru scorurile sub 50 optimizările ar trebui să devină prioritare.

page speed insight pentru cresterea vitezei de incarcare

Sub acest scor ai și sugestii pentru îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginii web analizate. Vei găsi acolo multe elemente, unele dintre ele ușor de înțeles, altele mai greu. Important este să transmiți detaliile tehnice către un programator, iar de restul să te ocupi tu, sau specialistul SEO.

Nu uita să analizezi performanța site-ului atât pentru încărcarea pe desktop cât și pe cea pentru mobil. Nu cred e nevoie să îți reamintesc importanța optimizării pentru navigarea pe mobil.

Lighthouse

Un tool ceva mai complex, dar care folosește un algoritm de analiză similar, este LightHouse.

Acesta va merge cu analiza performanței site-ului tău puțin mai în detaliu. La final îți va da recomandări nu doar pentru viteza de încărcare, dar și pentru accesibilitate, securitate, practici SEO și multe altele.

Similar cu Page Speed Insight, Lighthouse va genera scoruri pentru toate domeniile analizate. Scopul tău va fi desigur să ajungi să ai scoruri cât mai mari pe toate planurile.

Nu-ți face griji, vei primi și sugestii pentru remedierea problemelor depistate. Dar, din nou, s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui programator pentru a înțelege cu adevărat raportul. Tot un programator te va ajuta să transformi aceste date în activități punctuale.

Cum accesezi Lighthouse?

Dacă Page Speed Insight este ușor accesibil pentru oricine, Lighthouse necesită puțină atenție.

lighthouse performanta site

El este integrat în funcționalitatea Chrome, așadar îl poți accesa doar folosind acest motor de căutare. Chrome este la rândul său dezvoltat de Google deci putem deduce ușor strategia din spate.

Așadar, primul pas este să deschizi o fereastră nouă de Chrome – îți recomand să folosești o pagină Incognito pentru a avea rezultate cât mai precise.

Apoi, accesează site-ul pe care vrei să îl analizezi. După care intră în modul pentru dezvoltatori (apasă Ctrl+Shift+I).

În partea de jos a ferestrei va apărea acum secțiunea dedicată dezvoltatorilor. De acolo nu trebuie decât dai click pe tab-ul Audits și să rulezi analiza furnizată de Lighthouse.

Concluzii

După cum vezi, analiza performanței site-ului tău nu necesită un proces complicat și de lungă durată. Google îți pune la dispoziție 2 servicii dedicate cu care poți obține rapoarte precise despre viteza de încărcare a paginilor web.

Nu uita să rulezi aceste analize lunar. Apoi, aplică toate soluțiile prin care poți optimiza performanțele site-ului tău.

Ține minte că algoritmii de indexare valorifică aceste date. Pe scurt, cu cât reușești să ai un website mai rapid decât concurența cu atât vei reuși să ajungi pe o poziție mai bună în rezultatele organice; totul în cel mai scurt timp posibil.

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să contactezi echipa Expert Online. Avem servicii dedicate pentru succesul tău în mediul online.