1. Linkuri
Este obligatoriu ca linkurile și meniurile să permită utilizatorului să ajungă în ABSOLUT ORICARE pagină a site-ului indiferent de locul în care se află.
Exemplu: dacă un utilizator a trimis un mail dintr-un site apoi îi este afișat un mesaj de succes, la finalul mesajului vor fi adăugate linkuri spre secțiunile principale ale site-ului. Atât pentru mesaj cât și pentru linkuri se va desena poziția și stilul.
2. Link spre homepage în logo
Fiecare site va avea un link spre homepage, pe lângă cel implicit și obligatoriu din meniul principal.
Accesul la link se va face prin logoul siteului în general, cu câteva excepții în cazul unor designuri mai speciale. Primul obiect din pagină va fi un element xHTML h1 care va fi înlocuit prin CSS cu imaginea logoului.
În cazul în care linkul logo are și o variantă de roll-over se va realiza o imagine în modul detaliat în articolul Definiții design grafic la sectiunea 3. Imagini roll-over.
!NOTĂ: Este recomandat ca în headerul paginii să se afle un mecanism de legare spre home-page chiar dacă designul nu permite prezența logo-ului în acea zonă. Se vor folosi cel puțin linkuri text.
3. Bread Crumbing
Bread crumbing este o tehnică ce afișează linkuri spre paginile anterioare, chiar până la homepage. Se poate folosi în cazul cataloagelor de produse pentru accesul la paginile meniu anterioare.
Exemplu: (utilizatorul a intrat pe site, apoi a accesat catalogul și a ajuns până la pagina de produs)
Home >> Catalog >> Categorie1 >> Categorie2 >> Produs.
Pentru meniul bread-crum se va desena stilul și poziția. Acesta poate apărea și în partea de jos a paginii de produs în cazul în care aceasta este foarte lungă.
Este încurajat ca separatoarele să fie cât mai variate.
4. Pagini de meniu
În cazul unor meniuri dinamice, drop-down, fly-out, acordeon, etc… trebuie să existe o pagină pentru categoria principală de sub care iese submeniul.
Se va creea un PSD care să conțină un meniu static, text cu linkurile prezente în submeniu, se va desena pentru acestea stilul și poziția.
Exemplu:
Menu Item 1 >> Sub menu 1, Sub menu 2, Sub menu 3
Menu Item 2
Menu Item 3
În cazul în care userul nu are JavaScript sau există erori, nu va putea avea acces la secțiuni. Din această cauză este obligatoriu ca linkul Menu Item 1 să fie legat de o pagină meniu, care va afișa cele 3 opțiuni din submeniu. Se va creea PSD-ul menționat mai sus.
!NOTĂ: Tehnica este valabilă și pentru meniurile cu mai multe nivele, opțional se poate creea un model diferit pentru submeniuri.
De asemenea se va folosi tehnica bread crumbing.
5. Sitemaps
Pe lângă faptul că un sitemap este important din punct de vedere SEO, el poate ajuta utilizatorii să navigheze printr-un site complex.
În cazul în care se folosește un sitemap, se va creea un PSD în care se va desena structura arborescentă, poziția ei, stilul elementelor (text, eventuale imagini, linkuri) etc…În caz că se folosesc animații sau alte efecte el vor fi specificate în fișiere text sau commenturi hotoshop.