viteza de incarcare a unui site

Cum imbunatatesti viteza de incarcare a unui site?

Dacă deții o afacere, știi că website-ul este principala modalitate prin care te poți conecta cu vizitatorii sau potențialii clienți. Indiferent dacă site-ul tău este complex, cu foarte multe baze de date, așa cum este un magazin online sau o aplicație web, viteza de încărcare unui site este foarte importantă.

Utilizatorii de internet sunt obișnuiți cu încărcarea rapidă a tuturor paginilor și există riscul ca o parte din ei să îl părăsească dacă site-ul se încarcă în mai mult de 3 secunde. Statisticile arată că doar o secundă de întârziere poate conduce la scăderea vizitatorilor cu 11% și la scăderea satisfacției acestora cu 16%.

De aceea, este foarte important să oferi atenția cuvenită elementelor care pot îmbunătăți viteza site-ului.

Recomandarile Google pentru viteza de incarcare a unui site

Viteza de incarcare a unui site este un subiect dezbătut de către experții online care analizează factorii ce pot influența scăderea traficului pe întregul site, respectiv pe o pagină a unui site.  De-a lungul timpului, reprezentanții Google au creat o listă ce conține cei mai importanți factori de optimizare.

Astfel, Google recomandă:

#1 Activarea compresiei fișierelor – reducerea dimensiunii fișierelor precum CSS, HTML sau Javascript care depășesc 150 bytes. De asemenea, Google recomandă minimizarea acestor fișiere prin optimizarea codului.

#2 Reducerea numărului de redirecționări – redirecționarea paginilor conduce la scăderea vitezei de încărcare, întrucât utilizatorul trebuie să aștepte cel puțin încă 3 secunde pentru ca ciclul cerere-răspuns HTML să fie finalizat.

#3 Activarea funcției cache  – pentru că browserele sunt capabile să memoreze atât de multe informații, funcția cache este foarte importantă pentru viteza de încărcare a unui site. Atunci când un vizitator se reîntoarce pe site-ul tău, browser-ul nu încarcă paginile de la zero, ci folosește imaginile memorate.

#3 Optimizarea imaginilor – imaginile sunt unele dintre elementele care încarcă site-ul considerabil. De aceea, trebuie să te asiguri că dimensiunea lor este corectă și că formatul lor este PNG. Dezvotatorul site-ului tău te poate ajuta să folosești CSS sprites pentru a crea template-uri pentru imaginile pe care le folosești.

#4 Folosește plug-in-uri cu credibilitate ridicată – atunci când deții un site construit pe o platformă populară, așa cum este WordPress, tentația de a instala plugin-uri interesante este mare. Acestea oferă site-ului tău mai multă funcționalitate, însă multe dintre acestea încetinesc viteza de incarcare a unui site.

Pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului tău, fie că este site de prezentare simplu sau magazin online, ai la dispoziție o mulțime de instrumente disponibile pentru toți utilizatorii online. În plus, este esențial ca site-ul tău să se încarce repede pe toate dispozitivele, inclusiv mobilele sau smart TV-urile, astfel încât să poată găzdui o paletă cât mai largă de vizitatori. Cu cât îți menții mai mult vizitatorii pe site, cu atât există șansa ca aceștia să devină clienți mai ușor.

Google Analytics și Page Speed Insights sunt două dintre instrumentele care îți oferă acces la toate informațiile de care ai nevoie referitor la viteza de încărcare. Împreună cu dezvoltatorul site-ului sau cu agenția de web design cu care colaborezi, poți îmbunătăți timpii de încărcare fără prea mult efort.

Ai un site vechi și nu știi cum să îmbunătățești viteza de încărcare? Vrei un site nou care să dețină toate atributele unui site rapid? Apelează cu încredere la specialiștii Expert Online.