de ce sa nu mai folosesti wordpress

De ce să nu mai folosești WordPress și ce alternative ai

Ai auzit de WordPress? Sunt sigur că da. Nu degeaba vorbim despre cea mai populară platformă de tip open-source disponibilă la nivel global.

Ce este WordPress mai exact? Pe înțelesul tuturor, o interfață online, intuitivă și extrem de prietenoasă pentru utilizatorii mai puțin familiarizați cu domeniul IT. Așadar, prin WordPress cam oricine își poate crea un website. Prețurile sunt accesibile și, dacă nu ești foarte pretențios, poți avea o prezență online chiar gratuită.

Dar, nu poate fi totul perfect. Da, WordPress este platforma cea mai accesibilă și cea mai ușor personalizabilă atunci când vorbim despre crearea de pagini web. Dar, nu este perfectă. De fapt, lucrurile sunt destul de complicate atunci când aducem în discuție aspectele care contează cu adevărat.

Care sunt acestea? Eu zic să nu ne grăbim și să le luăm separat. Așa că, hai să vedem când și de ce nu ar mai trebui să folosești WordPress. Dar și ce alternative ai la dispoziție.

Citește și despre vulnerabilitățile WordPress.

De ce să nu mai folosești WordPress

WordPress pentru magazine online

WordPress a fost creat pentru a fi folosit în special pentru publicarea de conținut online. Ce fel de conținut? Păi, de principiu, articole de blog. Așadar, WordPress e cel mai bun pentru bloguri. Acolo excelează.

Pentru restul website-urilor? Nu neapărat.

Dacă aducem în discuție un magazin online atunci e bine să știi că dacă folosești WordPress vei avea ceva bătăi de cap.

În primul rând, funcționalitatea de shop online nu este integrată. Ea poate fi adăugată ulterior prin intermediul modulului de e-commerce denumit WooCommerce.

optimizarea paginii de produs

Problema majoră este că acest modul va încărca viteza de încărcare a magazinului tău online. În plus, cu cât vei adăuga mai multe produse cu atât totul va funcționa mai greu. Iar dacă ai variații pentru produsele tale (de exemplu, articole vestimentare cu mai multe opțiuni de mărimi) cu atât modulul WooCommerce va cauza mai multe probleme.

Nu uita și că folosești un plug-in și nu o funcționalitate integrată cu platforma de dezvoltare. Asta înseamnă că, la un moment dat, pot exista conflicte software între diverse plug-in-uri instalate.

WordPress pentru site-uri de prezentare

Cam aceeași poveste se aplică și dacă folosim WordPress pentru dezvoltarea de website-uri de prezentare. Nu, nu avem nevoie de un plug-in pentru asta. Dar, o să avem nevoie de numeroase modificări pe tema aleasă, fie ea și una plătită.

De ce?

Pentru că, de cele mai multe ori, ceea ce gândește un developer nu conține toate așteptările tale. Cu siguranță vei dori să schimbi ceva, să adaugi noi funcționalități.

Ei bine, toate aceste modificări ulterioare le faci prin plug-in-uri. Iar asta înseamnă îngreunarea vitezei de încărcare, conflicte între diverse module și chiar vulnerabilități de securitate.

Așadar, înainte de a te apuca de treabă, schițează totul. Este bine să știi de la început câte pagini va avea site-ul tău de prezentare. Ce funcționalități vrei să cuprindă. Care să fie traseul utilizatorului prin paginile web. Și, desigur, cum să arate și să funcționeze formularul de contact.

content marketing si SEO

În funcție de aceste informații vei alege tema WordPress. Și dacă nu reușești să găsești ceva pe gustul tău, va trebui să găsești o alternativă pentru WordPress.

Securitatea WordPress

Așa cum ți-am spus deja, în WordPress te vei lovi frecvent de probleme de securitate. De ce?

Păi, atunci când avem de-a face cu cea mai populară platformă online este și normal ca majoritatea atacurilor cibernetice să se îndrepte către ea. Cel puțin din punct de vedere statistic WordPress este cea mai atacată platformă de dezvoltare web.

În plus, fiind o platformă de tip open-source, oricine poate avea acces la codul sursă. Nu trebuie decât să îți dorești să faci rău, pentru că soluțiile există.

Apoi, fiecare plug-in instalat mai adaugă o poartă de vulnerabilitate site-ului tău. Plug-in-urile pot fi ușor accesate deoarece sunt bucăți de cod individuale. Ele nu fac parte din nucleul WordPress. Nici măcar nu vin preinstalate cu tema ta.

Plug-in-urile WordPress

Am ajuns și la plug-in-uri. Chiar dacă sunt extrem de utile, ele îți afectează în mod negativ website-ul.

Tocmai pentru că se adaugă ulterior, plug-in-urile sau modulele generează probleme. Dacă nu sunt periodic actualizate vor genera erori în tema WordPress.

protocol HTTPS pentru site-ul tau

Apoi, ele pot fi secțiuni de cod vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.

Și, nu în ultimul rând, codul sursă are cel mai mult de suferit de pe urma modulelor sau extensiilor WordPress. Așa cum ți-am spus deja, cu cât instalezi mai multe plug-in-uri cu atât website-ul tău se va încărca mai lent.

Alternative pentru WordPress

Am văzut care sunt principalele motive pentru care nu ar mai trebui să folosești WordPress dacă vrei un site sigur și performant.

Ce soluții ai la îndemână?

Poți oricând să alegi alte platforme similare, dar ceva mai specializate. Magento și Prestashop sunt doar două exemple care mi-au venit acum în minte.

Însă, soluția cea mai bună va fi mereu un website custom. Adică, un site pe care îl creezi de la început. Ai un cod unic, atent optimizat și o funcționalitate care respectă toate cerințele tale. Și care poate fi oricând extinsă fără a adăuga plug-in-uri sau alte elemente care pot strica totul.

Dezavantajul în acest caz? Ai nevoie de un programator, sau de o echipă de developeri. Nu poți face un site custom de unul singur. Partea bună este că, așa, vei economisi timp. Când externalizezi serviciile de web design îți faci timp pentru a te ocupa cu adevărat de extinderea afacerii tale.

Dacă ai nevoie de ajutor în promovarea online, nu ezita și contactează-ne.