Categorii de fonturi. Utilitatea in webdesign.

Atunci cand am realizat cu colegii standardul de design grafic pentru firma ExpertOnline am dat de anumite informatii interesante despre fonturi. Ca programator/integrator nu stiam pana acum foarte multe despre fonturi, in proiecte personale sau orice am realizat foloseam doar fontul Arial, iar in CSS nici macar nu specificam “sans-serif” .

Pana acum ceva vreme nu ar fi fost o problema foarte grava, pentru ca orice calculator ar avea Arial instalat. Dar in conditiile in care platformele si sistemele de operare alternative prind teren, a aparut problema: “arata site-ul meu la fel pe cat mai multe sisteme/configuratii/platforme posibil din punct de vedere al modului in care se afiseaza textul?”

Ca sa gasesc raspunsul la intrebare am facut  niste research si am gasit clasificarea relevanta pentru web, cele sase tipuri de fonturi care le putem folosi: serif, sans-serif, handwriting, monospace, decorative si symbol.

Fonturi Serif

Fonturile serif sunt fonturi ale caror litere au terminatii decorative, cel mai cunoscut este Times New Roman (problema acestuia este insa ca nu este mereu valabil pe Linux), mai nou acesta fiind inlocuit de Cambria pe sisteme Windows.

Fonturi sans-serif

Fonturile sans-serif sunt fonturi care nu au diverse terminatii decorative pe literele sale, cel mai cunoscut este Arial, care la fel ca Times New Roman nu se gaseste pe toate sistemele de operare posibile.

Fonturi Monospace

Fonturile monospace sunt fonturile care arata similar cu textul realizat cu ajutorul unei masini de scris. Fontul cunoscut de windows este Courier New.

Fonturi Handwriting

Fonturile acestea sunt fonturi care simuleaza textul scris de mana, in general fonturi caligrafice. Cele mai cunoscute fiind Comic Sans MS sau Monotype Corsiva valabile pe masini cu Windows.

Fonturi  Decorative

Fonturile decorative sunt fonturi specifice care nu au o regula anume, acestea pot varia de la simple pana la fonturi cu litere foarte complexe. Pe sisteme Windows cel mai cunoscut este Impact.

Fonturi Symbol

Fonturile symbol nu sunt relevante pentru webdesign insa am inclus categoria pentru rigurozitate. Cele mai cunoscute sunt fratii Webdings si Wingdings  de pe sisteme Windows.

In urma studiului realizat despre fonturi care a fost mult mai extins decat informatiile prezentate aici, am realizat proprietati CSS pentru fiecare tip de font (in afara de decorative si symbol care au un risc evident daca sunt folosite intr-o pagina web din cauza specificitatii lor) .

Acest articol: http://www.apaddedcell.com/web-fonts s-a dovedit cea mai buna resursa pentru a realiza lista cu nume de fonturi pentru fiecare tip de font, pentru fiecare font “important” de Windows  cu alternative pentru fiecare sistem de operare.