windows 10

Cum faci upgrade rapid de la Windows 7 sau 8 la Windows 10

Folosești Windows 7 sau 8 și crezi că a venit vremea de o schimbare? Dacă vrei să treci cât mai repede la Windows 10 și vrei să eviți o formatare sau o reinstalare a sistemului, citește ghidul pe care l-am pregătit pentru tine.

Acest upgrade nu îți va afecta fișierele din computer, nici partiționarea făcută sau spațiul disponibil pe disc. Cu toate acestea, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci înainte de upgrade.

Înainte de a trece la Windows 10

Windows-ul actual să fie activat

În momentul anunțării posibilității de upgrade la Windows 10 direct din Windows 7 sau 8, reprezentanții Microsoft au făcut o aluzie subtilă la faptul că acest upgrade poate fi făcut și pe copiile piratate sau neînregistrate de Windows.

Cu toate acestea, există riscuri de a face upgrade-ul în aceste condiții și recomandarea noastră este să te asiguri că deții o copie activată originală a Windows-ului tău:

windows activat

Dacă ai Windows 8, poți verifica dacă Windows-ul este activat corespunzător prin căutarea „PC Info” în bara de Search (aceasta poate apărea din Start sau apăsând tastele Windows + W).

Dacă ai Windows 7, poți da click pe butonul Start, click dreapta pe Computer și să selectezi „Properties”. Aici vei afla dacă deții Windows activat sau nu.

Cel mai bun mod de a face upgrade

Înainte de a face upgrade, trebuie să știi sigur dacă deții Windows pe 32 biți sau 64 biți. Poți afla acest lucru tot din locurile de mai sus.

Dacă ai Windows 8, din același loc poți afla și dacă hardware-ul tău suportă altă versiune (de exemplu, dacă ai Windows 8 pe 32 biți dar hardware-ul tău poate suporta Windows și pe 64 biți). Cu toate acestea, chiar dacă vrei să faci update la Windows 10 de pe Windows 8 pe 32 biți și hardware-ul tău suportă 64, va trebui să faci tot pe 32. Dacă vrei Windows 10 pe 64 biți, va trebui o formatare și o reinstalare a sistemului.

Acum, având aceste lucruri în minte, poți începe procesul de upgrade.

Trebuie să vizitezi acest link, de unde trebuie să apeși butonul „Upgrade now” („Actualizează acum”).

La început, va trebui să descarci un program numit Media Creation Tool și să îl deschizi ca să începi procesul.

Ți se va afișa această fereastră:

media creation tool

Alege prima opțiune și apasă Next.

După aceea, fereastra va afișa începerea descărcării fișierelor necesare pentru upgrade. Dacă ai o conexiune bună la internet, va dura doar câteva minute.

După ce va finaliza descărcarea, va trebui să accepți „Termenii și condițiile” pentru a merge mai departe. Apasă „Accept” și, imediat după, vei avea o pagină de confirmare pentru a începe instalarea:

pagina instalare

Primul pas va fi dacă dorești să păstrezi setările și fișierele în stadiul în care se află acum în computer sau dacă vrei să fie șterse:

setari pastrate

Dacă dorești să rămână toate setările, fișierele și programele la fel cum erau până acum, alege prima opțiune. Setările de Windows se referă la tema stabilită, poza de pe desktop, istoricul navigării pe internet.

Dacă dorești să rămână doar fișierele, dar programele să fie șterse, poți alege a doua opțiunie. Fișierele personale sunt considerate de Windows doar fișierele aflate în folderul „User”, care se găsește în C:/Users/nume_utilizator.

Dacă dorești să nu păstrezi nimic din ce este până acum pe calculator, alege a treia opțiune. Se vor șterge toate fișierele tale și programele instalate, astfel încât va fi ca și cum ai fi formatat înainte de upgrade.

Totuși, trebuie să ții cont de faptul că această operațiune va afecta doar fișierele din partiția C: (cea pe care se află Windows). Dacă deții și alte partiții, fișierele de pe acestea nu vor fi afectate.

Dacă nu ești hotărât, poți apăsa pe „Help me decide”. Ți se vor afișa câteva întrebări și răspunsuri care să îți dea o idee mai clară asupra a ce înseamnă fiecare opțiune.

În mod normal, probabil vrei ca lucrurile să fie așa cum erau înainte și vei alege prima opțiune. Totuși, dacă faci acest upgrade de pe Windows 7, ține cont că anumite programe nu vor mai funcționa pe Windows 10 datorită diferențelor mari dintre ele și va trebui să le reinstalezi.

După confirmarea opțiunii dorite, PC-ul tău se va restarta de câteva ori, iar când va fi gata instalarea, ți se va afișa ecranul de login.

Ce faci după upgrade?

După ce introduci parola de înregistrare în Windows 10, mai este un singur lucru de făcut: să profiți de faptul că acum ai Windows 10 și să faci setările necesare pentru optimizarea performanței, pe care ai ocazia să le faci acum, la prima accesare a noii variante de Windows.

windows 10 rapid

Ți se va afișa această fereastră care îți dă ocazia să alegi setările de performanță. Ca să vezi exact care sunt aceste setări, nu apăsa pe „Use Express settings” ci apasă pe „Customize settings”, vizibil în partea stângă a ecranului.

Setările se împart în:

  • Personalizare
  • Locație
  • Browser și protecție
  • Conectivitate și raportarea erorilor

La personalizare sunt câteva opțiuni care spun, în puține cuvinte, că „ești de acord să trimiți informații despre tine către Microsoft”. Sugerăm să debifezi aceste opțiuni, pentru a avea siguranța intimității acțiunilor tale cu noul Windows.

Și în opțiunile de la Browser și protecție poți debifa setarea care spune că ești de acord să trimiți informații referitoare la paginile web pe care le vizitezi către Microsoft.

Setările de conectivitate și raportare a erorilor sunt destinate utilizatorilor de laptop sau tabletă, întrucât un PC nu are nevoie de conexiuni la hotspot-uri sau rețele wireless. De aceea, dacă ai PC, sugerăm să debifezi opțiunile de aici.

Ultimul lucru care ți se va afișa va fi legat de programele setate ca default, din partea noului WIndows, pentru fotografii, muzică, filme și alte opțiuni media.

default apps windows 10

Așa cum poți observa, îți oferă și opțiunea să alegi propriile programe, însă, de fapt, vei fi direcționat către o listă de unde poți bifa/debifa anumite programe.

Cu toate acestea, opțiunile tale de aici nu sunt atât de relevante, întrucât oricum vei fi întrebat prima dată când deschizi browser-ul sau un fișier media, ce program vrei să setezi ca prestabilit.

După ce apeși „Next”, vei ajunge pe desktop-ul tău nou cu Windows 10.

Înainte să te bucuri de folosirea noului Windows, sugerăm să verifici încă o dată programele pe care le-ai avut și măsura în care acestea funcționează. Pot apărea cazuri în care să fie nevoie de reinstalare.

Același lucru este valabil și pentru driverele pentru sunet și video.

Așa cum poți observa din acest ghid, nu este nevoie de cunoștințe de programare sau de web design ca să poți face acest upgrade și pe cont propriu.

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol!