intentii de cumparare shop online

Sfaturi pentru magazine online: identificarea corectă a intențiilor de cumpărare

Comerțul online este o idee de afacere tot mai populară în rândul antreprenorilor români. Apetitul tot mai mare al utilizatorilor pentru cumpărăturile online a favorizat apariția numeroaselor alternative în ceea ce privește magazinele virtuale de unde  ne cumpărăm chiar și cele mai banale și uzuale lucruri.

Pentru că, de ce să nu recunoaștem, este atât de ușor și de confortabil să faci cumpărături direct de pe smartphone sau laptop.

Dar,  atunci când te afli de cealaltă parte a baricadei, confortul nu este tocmai la îndemâna oricui. Și chiar dacă pare greu de crezut, să vinzi eficient în mediul online devine o provocare tot mai mare.

Concurența, investițiile susținute în campaniile plătite și dificultatea fidelizării clienților sunt principalele probleme cu care se identifică un shop online aflat la început de drum.

Pe scurt, indiferent de ce alegi să vinzi, cu siguranță există deja cel puțin alte 3 magazine online care fac același lucru.

Dar, perspectiva potrivită și întâmpinarea eficientă a potențialilor clienți îți pot propulsa rapid afacerea. În fond, identificarea corectă a intențiilor de cumpărare trebuie să se afle în spatele fiecărei strategii de marketing a shopurilor online.

 Ce este o intenție de cumpărare?

Decizia de a cumpăra un anumit produs pornește de a o nevoie. Fiecare cumpărător achiziționează produse pentru a-și satisface o plăcere, sau pentru a rezolva o problemă.

Intenția de cumpărare se referă exact la acel lucru care a determinat dorința de achiziție.

În online, această intenție se traduce în cuvinte cheie de tip long tail. Pe scurt, ce caută clienții tăi pentru a ajunge la produsul mult dorit.

cumparaturi online cuvinte cheie

Și, după cum o să vezi, de cele mai multe ori caută soluții pentru probleme și nu produse propriu-zise.

Ei bine, dacă identifici corect aceste intenții de căutare o să reușești să furnizezi exact conținutul de care clientul tău are nevoie. În acest fel crești rata de conversie și îți fidelizezi mult mai rapid utilizatorii care îți accesează site-ul.

Intențiile de cumpărare: cuvintele cheie ale unui magazin online

Spre deosebire de un blog sau de un site de prezentare, pentru un shop online este mai dificil să aplici măsuri de optimizare SEO on-page.

Conținutul publicat pe site este limitat și cuvintele cheie pe care le folosești se restrâng în jurul produselor pe care le ai în catalog.

Cu toate acestea, un keyword research în acest caz se reduce la găsirea intențiilor de cumpărare. Aceste intenții vor intra mai apoi în conținutul de site, de la setarea categoriilor și subcategoriilor și până la publicarea descrierilor de produse.

Desigur, folosirea breadcrumbs axate în jurul intențiilor de cumpărare reprezintă un factor esențial în acest context.

După cum vezi, o strategie SEO în cazul unui magazin online se va axa în jurul acestor nevoi ale utilizatorilor. Nevoile și așteptările lor devin principalele cuvinte cheie pe care le vei folosi în conținutul de site.

Cum identifici corect intențiile de cumpărare

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este analiza concurenței.

Compară ce fac celelalte shopuri online care vând produse similare. Cum au structurat categoriile, subcategoriile, breadcrumbs și cum au optimizat conținutul din interiorul site-ului.

Apoi, folosește Search Console și Google Analytics dacă ai un magazin online pe care îl folosești de o perioadă mai mare de 3 luni.

cuvinte cheie pentru magazine online

Rapoartele din Search Console îți vor spune care sunt interogările (cuvintele cheie, în cazul nostru intențiile de căutare) pentru care site-ul tău nu se află printre primele rezultate Google. Aceste date le poți vedea accesând câmpul Performață din contul tău Search Console.

Analytics îți va spune care sunt cele mai vândute produse și cele mai accesate pagini. Poți folosi aceste date pentru a crește conversiile și pentru a eficientiza procesul de fidelizare al clienților tăi.

Folosește Planificatorul de Cuvinte Cheie oferit de Google. Acesta îți va oferi un raport cu cele mai uzuale căutări din domeniul tău de activitate. Tot acest planificator îți va oferi informații despre concurența ta directă și despre cât ar trebui să investești în campanii plătite pentru a crește vânzările.

Nu uita nici de căutările similare recomandate de Google. Așa îți poți da seama mai bine care sunt cu adevărat intențiile de cumpărare ale potențialilor tăi clienți.

Iar pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt aceștia:

  • Deschide o fereastră Google Chrome – îți recomand să folosești serviciul Incognito pentru rezultate cât mai obiective.
  • Caută după un cuvânt cheie (de tip long tail) care crezi că are legătură cu produse de pe magazinul tău online.
  • Analizează rezultatele, urmărește site-urile care sunt în primele rezultate afișate.
  • Mergi în partea de jos a paginii web. Acolo vor fi afișate căutările referitoare la interogarea ta.
  • Repetă acest proces pentru fiecare căutare referitoare.
  • Corelează aceste rezultate cu recomandările din Planificatorul de Cuvinte Cheie de la Google.
  • Întocmește o listă cu intențiile reale ale utilizatorilor și transformă-le în categorii, subcategorii și conținut de site.

Concluzii

După cum ai văzut deja, cuvintele cheie sunt, în cazul magazinelor online, intențiile de cumpărare ale utilizatorilor. De aceea este important să le identifici în mod corect.

În caz contrar conținutul de site nu va fi conform cu așteptările celor care îți accesează magazinul. Riști să pierzi clienți importanți și, în timp, să dispari treptat din afișările organice ale motoarelor de căutare.

Despre optimizarea textului unui magazin online conform cu intențiile de cumpărare identificate o să vorbim în detaliu într-un articol viitor.

Până atunci, nu uita, echipa Expert Online îți stă la dispoziție cu servicii de web design dedicate comerțului online și nu numai.

Folosește pagina de contact și spune-ne totul despre proiectul tău. Noi îți vom explica care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea succesul mult dorit.