Fidelizare clienti

„Mulțumim pentru comandă și vă mai așteptăm!” – Metode eficiente pentru fidelizarea clienților în online

Rapiditatea cu care evoluează tehnologia determină modificarea  comportamentului consumatorilor. Una dintre schimbările majore este modalitatea de cumpărare: mare parte dintre aceștia preferă magazinele online în detrimentul celor tradiționale.

În acest context, apare întrebarea firească „Care este procesul de fidelizare al clienților?”. În zilele noastre, nu mai este îndeajuns să convingi oamenii să-ți achiziționeze produsele. Și mai important de atât este să îi determini să revină.

Cum te asiguri că îți fidelizezi consumatorii? Te invităm să citești în continuare și să descoperi cele mai eficiente metode pe care le poți implementa pentru magazinul tău online, indiferent de domeniul de activitate.

Fidelizarea clienților în era digitală – Un element de bază pentru succesul afacerii tale

Experiența utilizatorilor pe website

A avea un site atractiv nu este suficient pentru a-i convinge pe utilizatori să revină. Deseori, aceștia renunță la finalizarea comenzii dacă termenii și condițiile sau politica de returnare nu sunt clare.

Indiferent de natura produselor pe care le oferi, este esențial ca toate informațiile să fie exprimate simplu și concis pentru a evita eventualele neplăceri. Atunci când o persoană știe din start care sunt clauzele referitoare la comandă, cresc șansele de fidelizare.

Mesajele personalizate

Asemeni comerțului tradițional, latura umană nu trebuie să lipsească nici în cazul comerțului electronic. Prin urmare, folosește informațiile personale pe care le deții în baza de date a clienților pentru a crea o relație amicală cu aceștia.

Mesaje personalizate - fidelizare clienti

În acest sens, există mai multe strategii pe care le poți aplica în procesul de fidelizare al clienților astfel:

  • e-mail de mulțumire însoțit de prenumele clientului imediat după plasarea unei comenzi;
  • un mesaj scris de mână cu prenumele persoanei care să se regăsească în interiorul coletului și prin intermediul căruia să-i urezi clientului să se bucure de produsele comandate;
  • e-mail sau SMS personalizat de ziua de naștere sau de onomastică, însoțit și de un voucher cadou;
  • e-mail având coduri de reducere sau vouchere pentru acele persoane care sunt clienți constanți ai magazinului tău online;
  • newslettere segmentate cu recomandări privind viitoarele achiziții în funcție de preferințele clienților și de tipul de produse anterior comandate;
  • e-mail sau SMS de Sărbători.

Comunicare eficientă

Ori de câte ori intervin modificări în privința comenzii sau erori de sistem, asigură-te că le comunici aceste aspecte și clienților. Nu este în beneficiul tău să încerci să ascunzi eventualele problemele, întrucât modul în care relaționezi cu consumatorii tăi sporește încrederea pe care aceștia o au în serviciile tale sau o diminuează.

Comunicare eficienta - fidelizare clienti

Totodată, este indicat ca la un anumit interval de timp, dacă nu chiar după livrarea comenzii, să soliciți feedback clienților legat de modul în care navighează pe site, de serviciile de livrare și de modul în care se realizează comunicarea. În acest fel, obții simplu și rapid informații valoroase legate de desfășurarea activității tale, precum și date despre anumite probleme și indicii privind modul în care pot fi remediate.

Sondajele sau chestionarele sunt un mijloc rentabil pentru a afla opiniile consumatorilor.

Folosește-te de social media

Oricât de ocupat ai fi, nu uita de rețelele de socializare. Asigură-te că postezi constant informații despre activitatea ta, evenimentele la care participi, concursuri, reducerile de sezon, codurile promoționale sau sfaturi legate de anumite produse.

Social media

Astfel, persoanele care se regăsesc în comunitatea de urmăritori vor fi în permanență la curent cu toate detaliile referitoare la afacerea ta. Bineînțeles, în acest mod cresc și șansele ca ei să devină clienți fideli.

Acum că ai aflat ce implică procesul de fidelizare al clienților în mediul digital, este timpul să pui în aplicare recomandările noastre sau să incluzi acele metode care nu se află pe lista strategiilor tale.

Mult spor și la cât mai mulți clienți!