Trucuri de design site care atrag atentia vizitatorilor

Design-ul este cartea de vizită a site-ului tău. Acesta este principalul element care atrage, oferă credibilitate și confort vizual vizitatorilor tăi. Atunci când ai un design site de calitate, întregul conținut este mai atrăgător și devine ușor de navigat.

Într-o eră în care utilizatorii online navighează în viteză și se mută pe site-urile competitorilor dacă informația dorită nu este suficient de ușor de găsit, focusul trebuie să se afle în zona design-ului oricărui site, blog sau magazin online.

Ai un business online, un site de prezentare sau un blog care respectă toate cerințele pentru a avea succes, însă simți că nu captezi atenția vizitatorilor așa cum ți-ai dori? Atunci a venit momentul să îi îmbunătățești design-ul.

Cum realizezi un site cu design atractiv și practic?

Pentru a înțelege mai bine aspectele asupra cărora trebuie să te concentrezi, este important să știi că:

  • 89% dintre consumatori fac o scurtă cercetare online înainte de a lua o decizie
  • 60% dintre utilizatorii online aleg brandul sau produsul despre care găsesc cele mai relevante informații
  • 75% dintre aceștia recunosc că un design site atractiv le inspiră credibilitate

Mai mult decât atât, este important de știut că utilizatorii își formează o impresie despre un site în numai 2,6 secunde în medie. Acestea denotă faptul că orice design site trebuie să fie prietenos, bine organizat, ușor de navigat și trebuie să asigure viteza site-ului.

94% dintre utilizatori își formează o impresie pe baza unui design site de calitate

Complexitatea vizuală este importantă pentru utilizatorii online, însă prototipurile nu trebuie să lipsească, întrucât oferă acestora posibilitatea de a accesa diferite pagini și informații în mod intuitiv. Spre exemplu, cei mai mulți dintre noi știm că cele trei linii din dreapta, stânga sau centrul unui site mobile friendly reprezintă simbolul meniului principal, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos.

design site meniu
Sursa: http://uxmonty.com/axure-automated-mobile-menus/

Atunci când vine vorba despre un design site superior, părerea experților cântărește cel mai mult. Cei de la Google Research Blog recomandă combinarea subtilă și echilibrată a celor două elemente: complexitate vizuală și prototipuri.

Pentru a crea un site atractiv și ușor de utilizat, care să nu inducă utilizatorii în eroare, există o mulțime de factori de care trebuie să ții cont. Printre cele mai importante sunt:

  • scheletul site-ului
  • așezarea în pagină
  • consistența
  • contrastul
  • afișarea brandului
  • funcționalitatea
  • tipografia
  • spațiul gol
  • simetria
  • design-ul user friendly
  • butoanele intuitive.

Tips & Tricks pentru un design site atractiv

Poți să îmbunătățești aspectul site-ului tău chiar acum dacă ții cont de următoarele trucuri:

  1. Realizează un homepage curat și bine organizat

Chiar dacă ai impresia că utilizatorii vor rata cele mai importante informații dacă nu le înghesui pe toate în homepage, efectul este contrar așteptărilor. Cu cât este mai curat și mai bine organizată o pagină de pornire, cu atât mai multă încredere va inspira.

Plasează o imagine atractivă, în nuanțe echilibrate în partea superioară a paginii și exprimă clar mesajul pe care vrei să îl transmiți, folosind un text într-un format simplu. Așează categoriile la vedere și alege un design prin care să fie ușor de accesat.

  1. Îmbunătățește viteza de încărcare a paginilor

Un design foarte încărcat, foarte multe imagini și conținut video, dar și lipsa unei optimizări a acestora pot îngreuna site-ul, determinând paginile să se încarce foarte greu. Optează pentru imagini de dimensiuni medii sau mici și asigură-te că fiecare pagină se încarcă în mai puțin de 3 secunde.

  1. Asigură-te că design-ul este responsive

Un design responsive este un design mobile friendly, în care vizitatorii vor găsi la fel de ușor ceea ce caută. Suprapunerea imaginilor și încărcarea foarte lentă a paginilor, dar și dificultatea de a găsi categoriile căutate stau la baza principalelor frustrări ale utilizatorilor online care îți părăsesc site-ul mai repede decât te-ai fi așteptat.

design site responsive
sursa foto: pexels.com
  1. Limitează stimulii care pot distrage atenția de la conținut

Prea multe reclame, sugestii de articole, recomandări sau butoane de call to action pot fi obositoare pentru utilizatori și îi pot distrage pe aceștia de la conținutul cu adevărat important. Cu cât design-ul site-ului este mai simplu și mai clar, cu atât utilizatorii vor putea naviga mai ușor.

  1. Creează butoane de call to action vizibile și clare

Oricât de atractiv ar fi call-to-action-ul principal al site-ului tău, acesta va fi trecut cu vederea dacă nu este așezat într-un loc vizibil, în care să atragă atenția vizitatorilor. Pop-up-urile sunt foarte populare, însă poți opta și pentru header-ul site-ului sau părțile laterale ale acestuia. Alege culori contrastante pentru butoanele de call to action. 

Ține cont de sugestiile de design site de mai sus în crearea sau reconstruirea site-ului tău și folosește o unealtă de testare pentru a putea monitoriza reacțiile vizitatorilor atunci când se află pe cele mai importante pagini. Astfel, vei reuși să le captezi atenția, iar conversiile tale vor crește semnificativ.