Microsoft Streetside

Microsoft Streetside – o alternativă pentru Google StreetView

Microsoft va lansa în perioada următoare o versiune proprie pentru serviciul Google StreetView, numită Streetside.

streetsideServiciul Microsoft Streetside este deja disponibil în 56 de oraşe de pe teritoriul Statelor Unite şi este pe cale să fie extins şi în Europa. Într-o primă etapă, Microsoft Streetside va acoperi numai marile centre urbane şi locaţiile de interes pentru populaţie.

Microsoft a tras şi câteva învăţături din greşelile rivalului Google, promiţând să acorde o atenţie deosebită asupra protejării intimităţii oamenilor, dar a admis totuşi că plănuieşte să colecteze informaţii despre reţelele WiFi din zonele vizate.

Principalul obiectiv al companiei este să combine funcţionalitatea Streetside cu informaţii referitoare la serviciile disponibile în locaţiile vizitate. Pentru asta, Microsoft va colecta informaţii detaliate despre hotspot-urile WiFi, cum ar fi locaţia acestora, intensitatea semnalului şi tipul de semnal wireless utilizat. Aceste informaţii urmează să fie utilizate pentru a ajuta localizarea utilizatorilor.

Google a întreprins o operaţiune similară de catalogare a reţelelor WiFi, dar a căzut victimă proceselor intentate pentru încălcarea intimităţii, după ce a fost dovedit că printre informaţiile colectate se aflau si date private ale utilizatorilor. Compania şi-a cerut scuze pentru problemele create, acuzând greşeli de programare în sistemul său de colectare a informaţiilor. Chiar şi aşa, incidentul a dus la demararea unor investigaţii ample ce au forţat compania să implementeze schimbări drastice asupra politicilor de securitate.

Dorind să evite un scandal asemănător, Microsoft a promis că va colecta numai un volum de date minim necesar.

Între timp, compania a început deja să colecteze imagini de la nivelul străzilor, dar partea de scanare a reţelelor WiFi a fost amânată până la definitivarea politicii de colectare a informaţiilor.

Opt-out

O altă decizie care a dat multe bătăi de cap pentru Google la crearea serviciului StreetView, a fost dacă să permită utilizatorilor să refuze includerea locuinţei sau alte proprietăţi în acest serviciu. Unii rezidenţi s-au plâns că au putut cere înlăturarea locaţiilor aflate în proprietate numai după ce imaginile au ajuns deja la dispoziţia utilizatorilor StreetView.

Autorităţile germane au luat chiar în considerare acţiuni legale împotriva Google, obţinând în final dreptul utilizatorilor de a-şi exclude locuinţa sau sediul de firmă din serviciul StreetView, înainte ca imaginile să devină publice.

Drept urmare, Germania a introdus un set de reguli care obligă şi alte servicii similare, cum ar fi Google Streetview, să respecte aceleaşi condiţii. Din păcate Microsoft a răspuns numai presiunilor făcute de guvernul german şi nu va oferi opţiunea opt-out şi pentru cetăţenii altor ţări europene.

Locaţii şi publicitate

Odată ce serviciul Microsoft Streetside va deveni disponibil pe platformele mobile ale companiei, inclusiv Windows Phone, funcţionalitatea acestuia va fi combinată cu o aşa numită blockview technology, ce permite aplatizarea imaginilor pentru vizualizare în mod 2D, cu informaţii metadata afişate suplimentar.

Acest sistem va fi folosit pentru furnizarea de informaţii specifice locaţiei vizitate, dar şi mesaje publicitare personalizate.

Cert este că Microsoft Streetside este un serviciu care nu îşi propune din start să concureze printr-un grad de acoperire foarte mare, oferind în schimb utilizatorilor un volum mai mare de informaţii relevante. Din păcate în prezent gradul de acoperire este foarte limitat chiar şi în Statele Unite, iar despre acoperirea în Europa nici nu poate fi vorba momentan, serviciul Steetside nefiind încă lansat.

Sursa: Go4it